Gázkonvektor csere

A parapetes gázkonvektor cseréjénél fontos figyelembe venni,  hogy a kivezetést ne kelljen átalakítani.  Sok esetben a házat már kívülről leszigetelték, és a konvektorcserénél a parapet más típusra átalakítását már csak  külső homlokzat bontásával lehet megoldani. Ennek a helyreállítása igen sok többletköltséggel jár.

Érdemes azonos típusú konvektort választani.  A legelterjedtebb  a Fég, és a Lampart típusok. Ezek jelenleg is kaphatók.

Sok esetben a konvektor füstgázelvezetése  a belső körfolyosóra van kivezetve. Ekkor még talán szerencsésebb a konvektorcsere, mert a helyreállítást végző szakember (nem a gázszerelő)  esztétikusan meg tudja oldani a helyreállítást.  De még itt is érdemes elgondolkodni a típusváltáson, ha nem szükséges.

A gázkonvektor vásárlása során a parapet nem tartozéka a készüléknek.  Ezt külön kell megvásárolni. Ennek az ára 8-10.000.- ft között van.

Ha átgondoljuk hogy egy alig használt, de jó állapotú konvektort vásárolunk, és ha semmi hibája nincs,  átlagosan, beszabályozással, teljes átvizsgálással 12-15.000 ft közötti munkadíjban ki lehet cseréltetni. Ekkor nem érdemes a típusváltásban gondolkodni.

A kéményes konvektoroknál egyszerűbb a helyzet.  Szinte minden készülék 76 mm-es füstcsővel van ellátva. Itt a cserénél gázbekötés szakszerűségére, és a kémény megfelelő, és szakszerű összerakására kell figyelni.

Fontos:  A gázkészülékszerelő füstgázelvezetést csak a falsíkig tartó kéménycsatlakozásig szerelhet.  A kémény felülvizsgálatára, és alkalmasságára csak kéményseprői végzettséggel, és jogosultsággal rendelkező szakember jogosult.

Az újabb kéményes készülékekben már van füstgáz visszaáramlás érzékelő vagy más néven huzatmegszakító. Aminek a lényege az, hogy a kémény esetleges hibájánál érzékeli a füstgázvisszáramlást, és  lekapcsolja a gázkészüléket. Ezt utólag is be lehet építeni ennek az ára készülékenként 8-10.000.- között van.

Kéményes gázkonvektor esetében, ha nincs beépítve füstgáz visszaáramlás érzékelő,  javasolt  a szénmonoxid érzékelő elhelyezése. Hiába mérünk a javítás, karbantartás során pillanatnyi  szénmonoxid értéket,  ha a kéménnyel a későbbiekben bármi történik erről mi már nem tudhatunk.

Ha a konvektorcserével kapcsolatosan egyéb kérdése felmerülne kereshet telefonon.

 

Borbély János gázkészülékszerelő mester:

06 30 826 0130