Amit a konvektorról tudni kell

A konvektorokat két fő csoportba oszthatjuk:

- kéményes konvektorok

– parapetes (zárt égésterű) konvektorok

 

A parapetes konvektorok üzemeltetése lényegesen biztonságosabb.  Az égéshez szükséges levegőt a külső légtérből nyerik, és az égéstermék is itt távozik.  Lényegesen kisebb a szénmonoxid lakótérbe való jutásának lehetősége.

Az újabb típusú kéményes gázkonvektorok füstelvezetésébe már be van építve egy érzékelő ami az égéstermék visszaáramlása esetén leállítja a készüléket.  Ez a biztonsági berendezés beépíthető a régi készülékekbe is.

A gázkonvektorok öntöttvas, és lemez hőhasznosítóval készülnek.  Az öntöttvas konvektor hőcserélője a hőtáguláskor lényegesen csendesebb, de az új lemezkonvektorok sem kattognak már úgy mint a régiek.  Az öntöttvas kicsivel drágább, de hosszabb az élettartama is.

A gázkonvektorokat is méretezni kell a fűtendő helyiség hőigényéhez viszonyítva.Optimális esetben minden 20 köbméterhez 1 kw teljesítmény szükséges.

Például:  20 nm-es szoba 3 méteres belmagassággal = 60 m3  x 50 w = 3.000 w.  Tehát ebbe a helyiségbe  3 kw-os konvektort kell vásárolni.

Ha konvektor cserét tervezünk, figyelni kell arra (parapetes kivitelnél)  hogy lehetőleg ugyanazt a típusú konvektort vásároljuk. Minden gázkonvektornak más a parapet kivezetése, de azért vannak kompatibilis készülékek. Vásárlás előtt mindenféleképpen győződjünk meg erről.  Ellenkező esetben igen nagy munkába kezdünk, sőt még külön meg kell vásárolni a füstgázelvezető szettet is ami majdnem 10.000.- ft.  Vannak olyan épületek, amik már külső hőszigetelést, és nemes vakolatot is kaptak, ilyen esetben már nem is engedik más típusú parapet beépítését, mert ez hatalmas rombolással járna, és a külső rész helyreállítása csak állványról végezhető el.

Használt készülék vásárlása esetén is figyeljünk a típusazonosságra.  De a használt konvektor vásárlása amúgy is nehéz dolog.  Általában központi fűtés kialakítása miatt adnak el egyszerre több konvektort, amik már le vannak szerelve. Ekkor már nem tudjuk hogy a konvektor működőképes-e. A gázkonvektorok javítása, hogy működőképes legyen, viszonylag kisebb összegből megoldható, de ha már a hőcserélő is sérült akkor nem érdemes megvásárolni a konvektort. De ez igazán már csak a felszerelés után, a szénmonoxid mérésnél derül ki. Ha tehetjük  úgy vásároljunk használt gázkonvektort, hogy az még fel van szerelve.

Azonos típusú konvektor cseréje engedélymentesen elvégezhető. De ha bármilyen változtatást kell végezni a gázvezetéken, vagy a füstelvezetésen, ezt már csak tervekkel, engedélyekkel szabad elvégeztetni. Az új konvektorok létesítése is csak tervek alapján valósítható meg.  Mielőtt bármiféle átalakítást, áthelyezést tervez kérdezzen meg egy szakembert.